Els uns i els altres

 Red Progresista.netxarxa de blocs sobiranistes Bloc col.lectiu. Qui són els uns? qui són els altres? d'on venim?
i el més important: cap a on anem?
Opinions sobre l'actualitat política de Catalunya,
una de les nacions més avançades d'Europa.... o no?.

El català, llengua opresora?

domingo | 31 Gener, 2006 17:30 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Manifestació contra la llengua catalana

Ara es Eduardo Zaplana. El portanveu del PP al Congrés dels Diputats ha anunciat l'inici de la seva particular creuada contra la llengua catalana, coincidint amb l'acte que han convocat els nacionalistes espanyols a Barcelona.

No es la primera vegada que aquesta gent ens vol treure l'únic que ens fa clarament diferents: la llengua –el català– les altres coses que ens fan diferents, ja les estan desmantellant. Utilitzen els mateixos arguments de sempre, i diuen que defensen els drets dels castellanoparlants i totes aquelles fal.lacies a les que ens tenen acostumats. La cosa no deuria de tenir més importància si no fos perque, com tots nosaltres sabem, la nostra llengua, esta patint una reculada notable: al Pais Valencià, només li queda vida durant una generació, a la Catalunya Nord ha desaparegut, a la Franja ja ha començat la substitució intensiva pel castellà, igual que a les Illes, on esta sent substituida molt ràpidament i a Catalunya, es manté de forma molt irregular, amb una tendència decreixent lenta pèro sostinguda.

Les organitzacions de defensa de la llengua no creixen com caldria, cada cop més gent de la cultura abandona el català, la nova immigració no pren de forma generalitzada el català com a llengua d'ús, la vella immigració i els seus fills, encara que l'entenen perfectament i en la seva majoria la podrien usar, no ho fan de forma generalitzada. Els catalanoparlants, canviem de llengua al castellà a la més mínima oportunitat. Les institucions –i els politics– històricament han fet poca cosa, no sigui que es trenqui la convivència... Son fabes comptades...

La responsabilitat es de tots, les institucions nacionals, les primeres, pero nosaltres, els ciutadans catalanoparlants tenim la quota més gran de responsabilitat. Podriem fer una llista enorme de petits actes quotidians que, si els fessim, revifariem considerablement la nostra llengua –el català– podem citar alguns actes que no ens costarien res de fer:

- Veure TV en català

- Llegir llibres, revistes i diaris en català.

- Desplaçar-se al cinema on projectin la versió catalana d'una pel.licula (si existeix)

- Demanar les coses en català als bars, cafeteries i restaurants, encara que el cambrer sigui Paquistani. (si ningu li parla en català, dificilment aprendrà) El mateix s'aplica a les botigues i a les caixeres dels súpers.

- Escriure els mails en català

- Demanar que les factures i cartes de les companyies de subministrament (llum, aigua, telèfon, gas) estiguin en català.

- No cal seguir la llista, son coses evidents. I es clar, cada cop que l'ús social del català, com ara, deixi de recular, els de sempre diran el que ara estan dient i parlaran de la 'atroz persecución del castellano en Cataluña'. Que diguin, quan més es queixin, millor ho estem fent.

----------------------------

Oferta interesant:

----------------------------

Estadistiques

Comentaris

pregunta

maria M. | 12/11/2006, 12:48

que significa Adeu maca-
traducido en castellano
les agradesco su informacion
gracias.
De uds.

Per a Maria M.

Els uns i els altres | 12/11/2006, 15:38

'Adéu maca' voldria dir 'Adios, maja' Si necessites realitzar més traduccions senzilles, pots anar al sistema automàtic que hi ha a www.softcatalà.cat/traductor

Sí. El castellà està perseguit pels separatistes

Lluís | 14/11/2006, 19:45

Ja té raój, ja. Aquests separatistes! Menys mal que el castellà és 100 vegades més potent que el català perquè aquest nazis ens el prohibirien si puguessin.
¡Visca Espanya! ¡Viva la madre patria! ¡Viva la nació!
Clar, després de 30 repetint Catalunya és una nació, ara us ho creieu. No teniu ni idea de què és una nació. I sou espnayols, a pesar de que sigueu uns renegats.

Per a Lluis

els uns i els altres | 14/11/2006, 19:50

En realitat, el castellà 'només' es 30 vegades més parlat que el català, i 'potent' no sabriem com qualificar-ho, que entens per 'potent'? la capacitat de substituir altres llengües?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb