Els uns i els altres

 Red Progresista.netxarxa de blocs sobiranistes Bloc col.lectiu. Qui són els uns? qui són els altres? d'on venim?
i el més important: cap a on anem?
Opinions sobre l'actualitat política de Catalunya,
una de les nacions més avançades d'Europa.... o no?.

Montilla vol fer un 'cara a cara' amb Mas, en castellà. televisat per a tot l'Estat.

domingo | 04 Octubre, 2006 19:39 | del.icio.us latafanera.cat meneame.net technorati.com

Alguna cosa ens hem perdut... vist per un ciutadà normal de les espanyes, la notícia pot tenir la seva gràcia –perquè no?– dirien alguns. A sant de què a la resta de l'Estat pot interessar –tret d'algunes immenses minories molt polititzades– veure un debat domèstic entre dos candidats de 'províncies'? .

José Montilla no és tonto, no. ell sap que si aconsegueix fer un 'cara a cara' amb Artur Mas en castellà, es podrà moure millor, més còmode, és la seva llengua materna. Per tant jugaria amb avantatge sobre el candidat de CiU. Si el debat fos en català (com ha de ser) qui jugarà amb avantatge no serà ell, que encara que parla correctament el català, potser no el domina a fons (no creiem que sigui imprescindible per a ser President de Catalunya, dominar absolutament el català, ell no és de la seva, ni te que demostrar res en aquest sentit, n'hi hauria prou que fomentés decididament l'ús social del català, amb això n'hi hauria prou.)

El que realment preocupa a Montilla, a més de sentir-se més o menys comode en un debat tant important... és que aquest debat tingui prou audiència entre alguns sectors castellanoparlants susceptibles de ser votants del PSC, que probablement, acabin alimentant l'abstenció.

Estadistiques Webstats4U - Web site estadísticas gratuito
El contador para sitios web particulares
www.webstats4u.com

Comentaris

Racistas

hj666 | 04/10/2006, 20:07

Sois unos raistas... porque no se puede hacer un debate entre candidatos en castellano?

salomonic

Miquel | 04/10/2006, 20:15

I perquè cadascú no utilitza la llengua que li vagi millor. En Montilla entén el català i en Mas entén el castellà. Per cert en Montilla ha estat el primer ministre espanyol en usar el català a Europa. No crec que sigui qüestió de racisme.

Una recomanació

Iván M | 04/10/2006, 22:00

Jo recomano a l'autor d'aquest blog, que aprengui a escriure millor. Podria començar per escriure avantatge en comptes de ventatja, i probablement en comptes de provablement. És només una recomanació.

Gràcies a Ivan. Correccions ortografiques

Els uns i els altres | 04/10/2006, 23:09

Gràcies Ivan, Errors ortogràfics corregits.

Re: Montilla vol fer un 'cara a cara' amb Mas, en castellà. televisat per a tot l'Estat.

boynamedsue | 06/10/2006, 00:42

El debate bilingue es buen idea, pero, como imigrante a Catalunya, a mi me parece mejor que el debate se haga en el idioma que todos entienden, el castellano.

A pesar de los esfuerzos de algunos, no hay todavia nadie aqui que no entienda el espanol, pero hay un monton de imigrantes que no comprenden el catalan. Seria racista excluir del debate los miles de pakistanies, maroquies, europeos y sudamericanos que viven en Catalunya, como si las elecciones fuesen solo para catalanes puros. Y si alguien osa decir que deberian aprender Catalan, o no venir, la repuesta obvia es que la gente tiene el derecho de hablar el idioma que le de la puta gana.

Es esta actitud racista tomada por gente que se cree progresista que hace seguro que Ciutadans recibira mi voto.

Re: Montilla vol fer un 'cara a cara' amb Mas, en castellà. televisat per a tot l'Estat.

Tomeu Mallorquí | 06/10/2006, 14:34

No es veritat. Aquesta ultima resposta de boynamedsue, diu textualment "la gente tiene el derecho a hablar el idioma que le de la puta gana". Aixó si que es cert, tu a casa teva pot parlar amb l'idioma que vulguis, pero jo per exemple, no puc dirigir-me al estat que suposadament em representa, amb la llengua nativa el català. Per cert imagino que com que defenses aquesta teoria, de que cadascú pot parlar la "lengua que le de la puta gana" quan un ciutadà xinès se t'acosti i et parli en xinès, no l'obligaras a parlar-te en castellà? no? te dret a parlar-te com vulgui. Crec que quants mes idiomes es coneguin molt millor per a tots, i la meva opinió es clara, si tu te'n vas a Anglaterra, aprendras l'anglès, si vius a algun dels territoris de parla catalana, per jo el mes correcte, es que aprenguis el català, i tu desprès empra la llengua que vulguis, pero un natiu de parla catalana, te el dret a usar la seva llengua. Graciès

Per a boynamedsue

Els uns i els altres | 06/10/2006, 18:46

Hola... No hem eliminat el teu comentari, malgrat ens acusis de 'racistes' i facis publicitat encoberta dels 'no-nacionalistes espanyols', ja que considerem que aquest comentari te un valor 'antropològic' important... Una de les nostres tasques en la vida, és fer servei públic i ajudar a la 'Reconstrucció Nacional de Catalunya'. Els nostres fills no han conegut el franquisme ni l'intent de 'neteja ètnica' que van practicar els 'no nacionalistes espanyols junt als feixistes i altres 'perles' de les que avui nomès ens queden els seus descendents polítics... La teva opinió serà de gran valor, per a que els nostres fills, vegin com aquella barbàrie, es perpetúa i segueix viva, això si, mimetitzant-se als nous temps, utilitzant nous llenguatges i apropiant-se de certes paraules que històricament han estat patrimoni nostre... com ara... 'debat', 'bilingüe' i la frase que no te preu, i que has fet servir... " Seria racista excluir del debate los miles de pakistanies, maroquies, europeos y sudamericanos que viven en Catalunya" que espero que utilitzis, quan es plantegi l'atorgament de drets als immigrants de fora de les espanyes... Questió amb la que nosaltres estem totalment d'acord, evidentment, però vosaltres, pel que sembla, no ho veieu tant clar.

Re: Montilla vol fer un 'cara a cara' amb Mas, en castellà. televisat per a tot l'Estat.

boynamedsue | 08/10/2006, 13:37

Gracias por no quitar mi comentario, pero me sorprende que lo hayas considerado.

Estos "vosotros" de que hablas, no estoy seguro quienes seran. Sospecho que ves el mundo por el prismo catalanista de "soy nacionalista entonces soy progresista, el es centralista entonces es facha". Siendo yo un socialista y internacionalista, y un imigrante, me encuentro sin un hogar politico en Catalunya.

Cada vez que intento hablar de la situacion actual linguistica en Catalunya, me tachan de Facha. Se acuerdan ustedes lo que era el fascismo? Fue el control del estado por un grupo autoselectivo que impuso su punto vista politica a los demas por el medio del terror y la violencia. No era padres que preferiesen que sus ninyos se educasen en Espanyol, ni gente que preguntaba si fuese estrictamente necesario que todos los profesores de universidad supiesen hablar Catalan.

Estoy muy conciente de que bajo el franquismo el catalan sufrio una represion, pero, Catalanes, Franco ha muerto. Ahora, aqui manda el Catalan. Y eso es un problema cuando hay una minoria muy grande, que carece derechos y poder, y que, en su mayoria, no habla Catalan. Muchos de nosotros los imigrantes sospechamos que la burguesia catalana utiliza el idioma para alejarnos de la ciudadania y el poder economico y politico.

Vine aqui con muchas ganas de aprender Catalan, como ingles no tengo ningun lazo emocional al estado espanyol (a la 2a republica si, pero eso es otra historia) pero el catalanismo ha generado un fuerte rechazo hacia el idioma. Hay miles que sienten igual.

Y si quieres saber que significa "neteja etnica" habla con un bosniaco, un judio aleman o un palestino.

per a boynamedsue

Els uns i els altres | 09/10/2006, 07:06

...'Y si quieres saber que significa "neteja etnica" habla con un bosniaco, un judio aleman o un palestino'... o un català, no t'oblidis.... Argeles, Pandols, La Modelo, etc... no t'oblidis mai. Per una altra banda... No és posible que ningú pugui gaudir d'un dret, si aquest es sustenata sobre la eliminació d'altres drets.... i avui, per avui... malgrat el que t'hagin explicat, o malgrat el que tu estiguis vivint en el teu entorn... l'unic dret que s'està conculcant, és el dret d'ús del català....

Re: Montilla vol fer un 'cara a cara' amb Mas, en castellà. televisat per a tot l'Estat.

boynamedsue | 09/10/2006, 12:28

Me parece que el unico derecho que te importa es el derecho de usar el catalan.

Existe un conflicto claro entre, por ejemplo, los derechos de una persona que es el mejor candidato para un trabajo, pero que no habla el catalan y el derecho de usar el catalan de un usador del servicio que proporciona este individuo.

Para mi la solucion galesa a este conflicto es lo mas logico. Que cada empresa y cuerpo estatal tiene individuos capazes de atender al cliente en catalan, pero que no sea necesario que todos sean capazes de hacerlo. En una ciudad monolingue como Lleida eso cambiaria nada, pero en zonas bilingues como Barcelona o Tarragona significaria que la sociedad abre a personas previamente excluidas.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb